“A boldogság egyik alapja az elégedettség. Érhetünk el bármit, kaphatunk a sorstól bármi jót, ha azzal nem vagyunk elégedettek, boldogtalanságra vagyunk ítélve. –Besenyei Péter

A LEGENDA

„Besenyei Péter Magyarország harmadik legismertebb állampolgára” – írta valaki anélkül, hogy megnevezte volna a másodikat, a negyediket, az ötödiket vagy az elsőt. Azonban nem a sorozatszám számít, hanem a „legismertebb” jelző.

A Forma-1-es világbajnok Senna és Prost csodálattal és irigykedve nézte, ahogy repülő társuk, Besenyei Péter műrepülő pilóta a budapesti Lánchíd alatt repült, amit 5 kontinens 47 országos tévécsatornája sugárzott. Azóta ez a manőver a versenyek része. Egy légi show-műsorvezető egyszer azt mondta: „És most jön a világ egyik legjobb pilótája, Magyarország büszkesége, a magyarok szárnyai”.

Number 91 Besenyei … Smoke on!

AIR RACE

A klasszikus műrepülő versenyeken Besenyei Péter mindig az unlimited kategóriában versenyzett. Az ezeken a versenyeken résztvevő közül a legjobb 12 versenyző vehetett részt a műrepülő világkupán ahova Besenyei Pétert is beválasztották. Több mint 10 éven keresztül Japánban, Ázsiában, Amerikában, Kanadában és még sok helyszínen rendezték a versenyeket amelyeken zenére repülték a négy perces programot. A versenysorozatnak jó visszhangja volt mind a versenyzők, mind a közönség között. Péter 1997–98-ban összetettben, 2001-ben egyéniben is első helyezést ért el.

A vége felé egyre kevesebb helyi szponzor támogatta a versenyeket és nem volt markáns fő támogató. Ez egyre nagyobb fejtörést okozott a verseny igazgatójának, Jean-Louis Monnet-nak. Ezt látva, 2000 környékén Besenyei Péter – aki akkor már Red Bull-os versenyző volt – találkozott Dietrich Mateschitz-el, a Red Bull igazgatójával. Megemlítette, hogy lépjen be támogatóként és legyen egy Red Bull műrepülő világkupa.